Rouwverwerking

Volg Reset & Match

U kunt Reset & Match volgen via Facebook en LinkedIn.


Rouwverwerking

Rouwverwerking

Rouwverwerking

Ieder mens komt vroeg of laat met de dood in aanraking. Soms staat het verlies wat verder van u af en is de impact op uw dagelijks leven niet zo groot. De dood kan echter ook genadeloos toeslaan en heel dichtbij komen. We merken dat langzamerhand de taboe die rond de dood heerst aan het afnemen is. Het lijkt alleen wel of de taboe op groot verdriet, wat hoort bij het verlies van een dierbare, juist weer toeneemt. Vaak duurt rouw en verdriet langer dan de mensen om u heen als “normaal” ervaren. Voor verdriet bestaat er echter geen afgepaste tijdsduur. Iedereen doet dit op eigen wijze. Sterker nog uw rouwproces is niet te vergelijken met die van een ander.

Wanneer iemand die u lief is doodgaat, verandert uw leven en de manier waarop u het leven ervaart, op een ingrijpende wijze. Iemand verliezen is een ontwrichtende ervaring. Niets lijkt meer hetzelfde; emoties wisselen elkaar af: verdriet, angst, boosheid, schuldgevoel…. U bent iemand kwijt die u lief was en daarmee verliest u ook iets van uzelf. Want u rouwt niet alleen om het verlies van degenevan wie u hield, maar ook om het stukje van uzelf dat met die ander verbonden was. Rouwen betekent het doorleven van al die gevoelens en emoties die door het verlies opgeroepen worden. Soms schrikt men van zichzelf als u zich gedraagt of uit op een manier die u niet van uzelf kent. Toch zijn dit bijna altijd “normale” uitingen van rouw.

Rouwen is niet voor niets een werkwoord. Rouwen is hard werken!

 

 

 

Geen leuk werk, maar wel werk wat moet gebeuren. Er zijn verschillende stadia in het rouwproces waar u en wij allemaal doorheen gaan.

  • Het aanvaarden van het verlies. Begrijpen wat er gebeurd is, wat dat betekent en de situatie aanvaarden.
  • Herkennen van uw emoties die bij dit proces horen. Er is een wirwar aan gevoelens die zich elk moment opdringen. Het is belangrijk deze emoties te herkennen, ze te ervaren en beseffen dat ze bij het verlies horen.
  • Zichzelf aanpassen aan de nieuwe situatie. Alles is anders, relaties veranderen, uw rol is anders.
  • De draad van het leven weer oppakken. U zelf weer verbinden met het leven, wat op een andere manier verder zal gaan. Dit is spannend, kan ook nog pijnlijk zijn, maar het biedt weer openingen voor de toekomst.

 

Soms lukt het niet om alleen of met hulp en steun van naasten om u heen uw weg te vinden door het rouwproces. Dan kunt u hulp inroepen van bijvoorbeeld een rouwbegeleider of therapeut. Samen kunt u dan onderzoeken wat er speelt in uw emoties.