Leven zonder angst.

Leven zonder angst.

Leven zonder angst.

Angst kan een nuttig waarschuwingssignaal zijn, bedoeld om je beschermen tegen naderend onheil. Je adem stokt, je lichaam verstijft, de zenuwen gieren door je keel. Automatische overlevingsmechanismen treden in werking.

Maar angst kan ook je leven gaan beheersen. Voortdurend onderdrukte angst leidt tot paniek en paniekaanvallen. Uit angst voor de angst ga je steeds meer situaties vermijden. Als je gevangen raakt in de wurggreep van je onderbewuste, is de kans groot dat je wereldje zo klein wordt dat je in een isolement belandt.

Angst kent allerlei vormen en gradaties. Zoals onzekerheid, vrees, paniekaanvallen, (dwang)obsessies, (sociale) fobieën en zelfs chronische angst. Sommige angsten zijn aangeleerd, bijvoorbeeld via opvoeding (denk aan ouders, (kost-)scholen, religies). Ook via de media (kranten of tv) kunnen mensen overspoeld worden door angst voor misdaad, oorlog en terreur. Andere angsten zijn zelfs te herleiden tot zwangerschap (gewenst/ongewenst) en geboortecomplicaties (‘’Ik zit vast!’’) Veel angsten ontstaan door nare ervaringen. Maar hoe dan ook: vrijwel alle angsten zijn in de kern te herleiden tot onverwerkte trauma’s en doodsangst.

Door de oorzaak op te sporen en te verwerken kun je angsten overwinnen, belemmeringen van je af schudden en je moed hervinden. Als je doodsangst overwint, keert je levensvreugde terug. Dan open je de deuren van je eigen gevangenis en lacht de wereld je weer toe, met alle mogelijkheden van dien.

Deze interactieve groepscursus staat onder deskundige begeleiding. Maximaal 10 deelnemers. Er is ruim gelegenheid voor het delen van ervaringen en het stellen van vragen. Bedoeld voor mensen met angsten die de moed hebben om aan zichzelf te werken.